A te marita sau a nu te mărita, aceasta-i întrebarea….

Fiecare femeie tânără și necăsătorită ajunge să trăiască  perioada ceea minunată când la toate sărbătorile neamurile se adună la masă și după câteva păhărele de vin sau țuică o întreabă dacă are prieten și dacă nu se mărită. Știu că și pe tine, ca și pe fiecare dintre noi, fetele mari și nemăritate, ne nebunesc cu întrebarea asta. Dacă te împinge păcatul să zici nu atunci încep discuțiile de suflet despre viață și  se povestește la câți ani s-a căsătorit mama, cum a fost nunta fetei vecinei cumătrei Ana din măhala din vale și se spune, printre altele,  că Andrieș, cu care vă jucați de-a familia la 2 ani și jumătate, a terminat anul acesta facultatea la București și a deschis un magazin pe la Botanica. Să fim sinceri, ți-ai pus și tu capătul perdelei în vârful capului pe la 5-6 ani, închipuindu-ți că e voal, dar, vorba ceea, când eram mic nu-mi plăcea somnul, acum înțeleg cât de prost eram.

Dacă  vrei tare, te poți mărita chiar mâine. Întrebarea e alta: cu cine și pentru ce să te măriți? Relația nu se începe și nu se termină cu o ștampilă în pașaport, iar ca să gătești cina pentru cineva, să îi calci cuiva cămașile ori să mergi sâmbătă cu cineva la piața centrală după orez și hrișcă nu e atât de necesară. Măritatul acesta la noi se face mai mult pentru ochii lumii. Și decât să te măriți ca să nu zică nimic vecina Ileana ori baba Nadea de peste gard și după asta să divorțezi peste jumătate de an, mai bine îți cumperi singură un inel și le zici că soțul tău e marinar sau militar în vreo organizație secretă și apare acasă o dată în jumătate de an.

Cel mai vesel în toată povestea asta este că dacă te măriți trebuie neapărat să dai o petrecere de asta moldovenească cu vreo 40 de bucate reci, 60 calde, măcar vreo 15 feluri de băuturi, încă vreo 25 de deserturi și la urmă neapărat prune, ca să știe lumea când să plece. Normal, dacă ai întâlnit zorii la o nuntă, fără prune nu-i clar că trebuie să te duci acasă și să îți revii după cele 15 feluri de băutură puse pe masă. Și dacă nu faci asta în mod tradițional, cu vreo 500 de oaspeți, dintre care cunoști maxim vreo 50 de oameni, poți zice că nu ai avut nuntă. Și numaidecât la nunta asta trebuie să se facă, iarăși pentru ochii lumii și de dragul făcutului, niște obiceiuri care au avut valoare odată, iar acum arată atât de stupid încât ți-i greață să te uiți. Dar, mă rog, apare veșnica întrebare, ce-o să zică lumea dacă nu le faci? De plicuri, cadouri, ținutele oaspeților, interpreți cărora li se plătesc mii de euro și alte chestii nici nu mai zic. Deoarece lumea o să zică ceva, majoritatea nunților se fac la fel, numai că fiecare nuntă din sat e cu vreo 500 de euro mai scumpă decât precedenta, să nu fie mai rău și mai ieftin ca la alții.

Crezi că întrebările se vor termina odată cu nunta? Ești naivă. Peste vreo câteva luni la vreo zi de naștere ori cumătrie toată lumea o să te întrebe când faci primul copil. Și dacă îl faci repede pe primul te vor întreba când îl faci pe al doilea și tot așa până la al cincilea. Atunci probabil te vor întreba când te oprești. Și cumătriile sunt o poveste aparte. Acolo se pun pe masă aceleași 150 de bucate care au fost și la nuntă, vin mai puțini oaspeți dar sunt aceleași băuturi, ținute interpreți și obiceiuri. Copilul, sărmanul, îmbrăcat într-o haină pe care mama a cumpărat-o special pentru această zi cu vreo 2000 de lei ori care i-a adus-o vreo nană din Italia, Spania, Franța ori din altă parte nu înțelege de ce fiecare a tanti îi murdărește obrazul de ruj și îl ia în brațe ca să facă o poză tare mi-mi-mi iar fiecare al doilea bărbat răsuflă asupra lui cu miros de alcool și încearcă să îl tragă de obraz zicându-i finu. Până la urmă copilul adoarme iar oaspeții așteaptă miezul nopții ca să se aducă prunele. Altfel nu e clar că e timpul de plecat acasă.

Și acum apare întrebarea, la ce naiba să te măriți? Ca să faci o nuntă și câteva cumătrii. Ca să fii pe placul lumii? Ca să gătești cina cuiva? Ca să speli cămașe și ciorapi? Ca să mergi în fiecare sâmbătă cu soțul la piața centrală după orez și hrișcă?

A te mărita sau a nu te mărita, asta e întrebarea, veșnica întrebare a fetelor mari, frumoase, sigure și independente.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: