Odesa – orașul oamenilor veseli

Visam de multă vreme să ajung la Odesa, să mă plimb pe Deribasovskaya şi să aud legendarul dialect al localnicilor. Am decis să plec de 1 aprilie, atunci când se organizează un festival de toată frumuseţea – Iumorina (Festivalul Umorului). Am  mai găsit câțiva prieteni cu care să merg, mi-am rezervat loc în autocar și hăt după miezul nopții am pornit la drum.

Eram la Odesa pe la 8 dimineața. Localnicii ieșise deja în stradă cu suvenire și mâțișori de salcie (acolo tot se serbează Floriile). Cât era mai liber, am cutreierat centrul istoric, m-am oprit să fotografiez fiecare clădire (că mă apucă inima când văd clădiri frumoase) și am mers pe jos până la port, unde staționau corabiile NATO. Bătea un vânt nebun de îmi părea că o să învăț a zbura, mai ales că blonda din mine a zis că nu are nevoie de haine groase după ce s-a uitat la prognoza meteo pe net.

Arhitectura Odesei este excepțională. Îți pare că vezi un muzeu în aer liber. Până și gheretele sau terminalele de plata au un design care se încadrează în conceptul centrului istoric. Nuștiu dacă le-aș putea descrie. Nu înțelegi până nu vezi.

Până la amiază Odesa s-a transformat într-un furnicar. Lume de peste lume a ieșit în stradă să vadă parada de 1 aprilie. Clowni, circari, mimi, toboșari, artiști, motocicliști, mașini retro, eroi din filme, personaje din povești, statui vii dar și grupuri de crișnaiți și-au găsit locul în coloană. De menționat, Festivalul Iumorina din acest an s-a desfașurat sub simbolul diversității naționalităților, așa că am zărit pe acolo și un grup de moldoveni în costume tradiționale. Nuștiu dacă pot să descriu cât de frumos a fost, așa că mai bine atașez câteva poze (că dacă le încarc pe toate le fac de lucru băieților de la wordpress). Admirați!

Coloritul Odesei ne-a găsit atunci când ne-am pornit la Oceanariu. Nu știam cum să ajungem și am întrebat mai mulți localnici, de la care am primit răspunsuri diferite. Până la urmă nu am mai găsit nici drumul, nici transportul sugerat. Așa ca dacă decideți să vizitați Odesa, vă sugerez să aveți o hartă, să vă informați din timp cum circulă transportul public și să vă procurați o cartelă cu trafic internet inclus. Ne-am alintat prea tare la Chișinău cu wi-fi gratuit. Acolo l-am găsit doar în câteva locuri, iar luând în considerație numărul de oameni care încercau să se conecteze (jurnaliștii zic ca erau vreo 50 mii), nu am mai reușit să accesăm google maps.

30127361_896772353830092_4514060548500881408_o

După câteva ore de căutăt Oceanariul, tramvaiul 28, strada Bunin și încă vreo două puncte care trebuiau să ne ajute să ne orientăm, am ajuns la muzeul figurilor din ceară. Nu este prea mare, dar merită văzut. Acolo i-am întâlnit pe Kennedy și Jacqueline, Cristofor Columb, Hitler, Stalin, Chaplyn, Legendarul Fantomas, Louis de Funès și chiar pe Avatar. Cel mai important este  că administrația permite să faci poze gratuit cât îți poftește inima. Numai să nu atingi exponatele.

Nu pot să zic că Odesa este un oraș ieftin, dar nici scump nu îl pot numi. Restaurantele din zona turistică costă. Totuși, iubitorii de fast-food vor putea cumăpăra de aici mâncare ieftină de tot soiul, de la kebab la burgeri. Pe net găsiți mai multe localuri unde puteți mânca ieftin, bun și mult în kilă. Eu am avut schimbate 200 hrivne, din care am cheltuit într-o zi puțin mai mult de jumătate (vreo 5 euro). De menționat, suvenirele sunt relativ ieftine. De maxim 10 euro poți cumpăra cadouri pentru toată familia și un batalion de prieteni. Eu mi-am luat un set de magneți cu locurile reprezentative din oraș și am dat pe el mai puțin de 1 euro.

Vreau să mai văd Odesa. Data viitoare o să o fac într-o zi obișnuită, cu mai puțină lume, astel încăt să pot simți atmosfera orașului, să găsesc locuri libere în parcuri și cafenele, să am acces la transport din orice stație și să îmi treacă pe lângă ureche vreo frază de genul:
Ой, не надо меня уговаривать, я и так соглашусь! (Nu mă convingeți că și așa voi accepta);
Шоб ви так жили, как прибедняетесь! (Să trăiți așa cum vă plângeți);
Да шо вы уже такое знаете, чего я вам ещё не рассказал? (Știți ceva ce nu v-am povestit încă?)…

Odesa, așteaptă-mă, eu voi reveni…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: