Discursul de azi văzut de o fostă elevă a liceului Creangă: „Suntem tinerei, frumușei, aranjați, în fața voastră… clasa 12 B peste 3 luni se va numi diasporă”

Azi am citit la câteva portaluri de știri că elevii din clasa 12 de la liceul pe care l-am absolvit și eu câțiva ani în urmă au avut o prestație emoționantă și au vorbit despre viitor. Primul gând care mi-a venit după ce am văzut înregistrările este că la Creangă nu se mai schimbă nimic. Aceleași fețe, aceleași gânduri, aceleași idei și atâta politizare nepolitizată a tot ce e posibil și imposibil.

Bun, înainte de a începe să critic am să spun că am învățat multe la Creangă și că e un liceu relativ bun, unde există mulți profesori talentați (nu toți din păcate). Viața liceului fierbe datorită elevilor creativi și inițiativelor lor, iar corul este fenomenal, indiferent de toate circumstanțele.

Bun, trec la subiect. Discursul a fost frumos, ideea poate tot, numai că, fiind absolventă și cunoscând realitățile de la Creangă, nu cred că a fost cea mai potrivită cuvântare pentru acel loc. Tinerii zic că nu au simțit încă gustul corupției, dar pe vremea când eu învățam se știa tare bine cât și pentru ce trebuie de plătit. Ei na, asta era câțiva ani în urmă, poate s-au mai schimbat lucrurile, nu am de unde ști. Numai că zilele trecute în presă au apărut acuzații referitoare la mită în clasele absolvente.

Valorile europene, importanța notelor și distincțiile cu care se laudă liceul sunt povești aparte, iar despre nomenclaturiștii comuniști nici nu vreau să comentez. Un lucru o să zic, școlile chipurile sunt apolitice în țara asta, doar că directorii fac parte uneori din partide. Poate că ar fi acceptabil, doar sunt oameni, au dreptul la păreri. Maybe, nu știu cum e acum. Când eram în a 12 era neapărat să mergi în sala de festivități dacă venea un reprezentant din partidul directorului. Dacă erau puțini elevi cu drept de vot, reprezentantul se supăra, peurmă se supăra directorul, iar peurmă rămânea și dirigintele supărat și vrei tu sau nu, te duceai a doua oară în sala de festivități.

Da, clasa 12 poate deveni diasporă. Dar oare școala nu trebuie să promoveze altceva decât să le propună elevilor să își vândă capacitățile undeva la Vest. Oare școala nu trebuie să îi încurajeze, să îi crească personalități și să le explice care e diferența dintre note, succes și omenie. Oare nu la Creangă, timp de 12 de ani li s-au tăiat aripile multora dintre acești copii, oare nu acolo li s-a creat impresia că nu există dreptate, că dacă nu le reușește ceva înseamnă că ei nu au viitor, că a greși e inadmisibil, că aprecierea nu întotdeauna vine potrivit meritelor și că dacă îți expui prea mult și public părerea, vei fi chemat la profesor, director sau adjunct și ți se va spune că nu apreciezi tot ce fac ei pentru acest liceu.

Să vă zic ce am văzut eu în acest discurs. Am văzut multe vorbe în vânt și multă lingușeală. Mulți dintre elevii care au jurat că nu vor uita niciodată de unde au plecat și cine i-a ghidat, discutau mai ieri pe coridorul de la etajul 2 sau 3 care dintre profesorii lor e mai stricat la cap și care e om de omenie. Mulți dintre acești copii nu vor mai comunica niciodată unul cu altul și multora doar inscripția din diplomă le va aminti de acest liceul. Acesta e adevărul, vreți voi sau nu. Și tot ce am văzut noi azi la știri e un discurs tare bine cizelat, fie de un profesor de istorie sau literatură, fie de un om care cunoaște ce înseamnă un speach structurat, menit să atragă atenția presei și să creeze vizibilitate.

Cam atât despre Creangă. Succes celor care pleacă, iar celor care rămân să nu le fie frică că le va fi luată agenda la intrare dacă întârzie, să știe ce înseamnă să rezolvi ecuațiile la algebră pe holul etajului 2, să îi citească pe Dostoevskii și Hugo pe banca din fața liceului și să simtă emoția primelor sentimente pe coridorul de la etajul 4,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: