Vizita lui Francisc la Iași și prostia omenească

În weekend toate portalurile de știri din România trâmbițau despre vizita Papei de la Roma. Mă rog, e prima dată în ultimii 20 de ani, a făcut omul turul, s-au citit rugăciuni colective, a vorbit cu lumea, a ținut pilde. E eveniment istoric și tot așa. Numai că, la naiba, cui trebuie atâta admirație pentru el?

În retrospectivă, mii de oameni au înfruntat ploaia ca să îl vadă? Pentru ce? Pentru ce și-au ținut copiii în grindină? Pentru ce au făcut hipotermie? Ca să îl salute de la un kilometru pe suveran? Oare asta înseamnă credință?

Am încetat de ceva timp să cred în biserică, fapt care nu mă încurcă să cred în Dumnezeu. Și nu pot înțelege de ce naiba trebuie să stai câteva ore în frig ca să vezi o față bisericească importantă. De ce să supui pericolului bebelușii și să îi ții în ploaie? Ori, cum acolo scria în Biblie, iubește-ți aproapele. Ap iaca, oamenii ăștia care și-au scos părinții, bunicii sau pruncii în ploaie și i-au lăsat să înghețe până îl văd pe Francisc, oare cât de mult își iubesc aproapele?

Cineva întreba zilele trecute despre sumele cheltuite pentru vizita asta și modul în care ar fi putut fi acestea gestionate. Nu i-ar fi plăcut lui Dumnezeu mai mult dacă acești bani se donau pentru tratarea copiilor cu maladii grave grave? La ce a trebuit organizat acest circ internațional? Ca să își creeze imagine Papa? Ori politicienii? Ca să vedem cât de sfinți sunt oficialii din Moldova și România când dau mâna cu Francisc? Și ce importanță mai are că știm despre faptul că nu sunt deloc așa cum vor să pară.

O să revin la Biblie. Cum acolo, nu vă creați idoli, da? Miile acestea de oameni, care au căutat naiba știe ce în ploaie, din prostia omenească și-au creat un idol care nu este decât un om simplu, ca fiecare dintre noi, numai că are o funcție oleacă mai mare decât preoții de rând. Așa că, mai puțină prostie domnilor, mai puțină prostie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: