Aroma copilăriei, învârtitele mămucăi Liuba și dorul moldo-portughez de Crăciun

De sărbători mămuca Liuba făcea învârtite cu mac. Eu mă învârteam mereu în jurul morcotețului. Nu știu ce voiam mai mult – să gust macul sau să îl bat eu.Mirosul ăla și culoare învârtitelor scoase din cuptor era un fenomen.

Ori, când mămuca Liuba gătea, miroase a bucurie în toată gospodăria. Bucuria sărbătorilor.De atunci ăsta a rămas gustul rar al Crăciunului și Paștelui. Acum nu prea găsești copturi bune cu mac, chiar dacă există o varietate mare în magazine. Din câte am gustat, puține au macul bătut bine, iar de gustul ăla din morcoteț nici vorbă. Chiar si acasă obișnuim să folosim blenderul, că doar suntem gospodine moderne și avem tare puțin timp pentru gătit.

Gospodinele care știau a aduce acea bucurie în case au plecat și nimeni nu va găti cu aceeași măiestrie învârtitele cu mac și hlujăneii.

De ani buni, Crăciunul are gust de dor. Facem schimb de bunătăți, trimitem în Portugalia gustul de acasă și în schimb primim gustul Crăciunului portughez în Moldova. Așa cum fac, probabil, mii de moldoveni și parcă suntem mai grămadă așa. Voi cum sărbătoriți Crăciunul? Ce obișnuiau să gătească bunicuțele voastre și ce vă aduce aminte de sărbătorile copilăriei?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: